Oorzaken van acne

Acne

Acne is de medische term voor jeugdpuistjes, puisten, pukkels of mee-eters, het is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de mens. Acne komt het meest voor in het gezicht, op de borst en de rug. De huidaandoening ziet er niet bij iedereen hetzelfde uit en de mate van acne kan van persoon tot persoon verschillen. De exacte oorzaken van acne zijn helaas nog niet bekend. Wel is bekend ,dat acne een ontstekingsziekte van de talgklieren van de huid is en dat bij het ontstaan van de ontsteking verschillende factoren een rol spelen. Maar er valt zeker wat te doen tegen acne, want acne behandelen is een specialiteit van De Huidkliniek.

Oorzaken acne
Acne kan veroorzaakt worden door genetische factoren, hormonale factoren, psychologische stress, omgevingsfactoren, afsluitende cosmetica en/of druk op de huid. Soms kan de oorzaak worden aangepakt maar vaak is dit onvoldoende of kan er geen precieze oorzaak worden achterhaald.

Ontstaan acne
In de puberteit ondergaat de huid onder invloed van de hormonen heel veel veranderingen. Het gevolg hiervan is vaak, dat de talgklieren op het gezicht, rug en de borst groter worden en meer huidsmeer (talg of sebum) gaan aanmaken. Bovendien wordt de talg dikker van samenstelling. Als de talgafscheiding te groot wordt, hoopt het huidsmeer zich op in de uitvoergang van de talgklier (die uitkomen in de poriën van de huid) en veroorzaakt een verstopping.
Door het verhoornen van de huid, wordt talgophoping extra versterkt. Hierdoor wordt de uitgang van de talgklier nauwer en kan deze sneller verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters genoemd (comedonen). Deze mee-eters kunnen zwart van kleur zijn als deze aan de oppervlakte zichtbaar zijn, maar kunnen zich ook uiten als witte punten of bobbels als deze dieper in de huid liggen.
In de talgkliertjes zitten veel bacteriën, die zich heel snel kunnen vermenigvuldigen en de talg veranderen in zogenaamde vetzuren. Door de talgophopingen en vetzuren zet het verstopte uitgangetje van de talgklier steeds verder uit en scheurt dan uiteindelijk open. Deze irriterende stoffen komen in de huid terecht en veroorzaken ontstekingen, hetgeen leidt tot puisten of pukkels. De huidtherapeute weet exact wat ze moet doen om uw puistjes te verwijderen.

Lees hier meer over de behandeling van acne